Al sinds het jaar 2000 is er een ontzettend populair programma te zien op tv in Nederland genaamd Expeditie Robinson. Grote kans dat je al eens mensen hebt horen praten over dit programma en nu is je eigen nieuwsgierigheid natuurlijk ook wel gewekt. Terecht ook, want dit programma kan vaak ontzettend spannend en interessant zijn. Het is dan ook geen wonder dat het door zoveel Nederlanders wordt gekeken ieder jaar. Maar wat is het tv-programma Expeditie Robinson nu eigenlijk?
Het idee van Expeditie Robinson
Het tv-programma Expeditie Robinson is een programma waarin tussen de 20 en de 26 deelnemers gaan overleven op een onbewoond eiland. Hiervoor moeten de kandidaten dus eerst naar een onbewoond eiland reizen, waarna ze in 2 groepen worden verdeeld genaamd kamp Noord en kamp Zuid. Aangezien de deelnemers zelf moeten proberen om te overleven op het onbewoonde eiland krijgen ze weinig voedsel om van te overleven en moeten ze de rest zelf doen. Om het programma iets spannender te maken natuurlijk concurreren de 2 kampen ook nog eens met elkaar. Iedere dag is er namelijk een proef die de deelnemers moeten doorstaan.
De proeven
Er zijn 2 verschillende proeven die om de dag wisselen. De eerste proef is een Robinsonproef. Met deze proef strijden de deelnemers om allerlei dingen die hun tijd op het onbewoonde eiland makkelijker zal maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan contact met hun familie thuis, extra eten, een uitstapje naar de ‘bewoonde wereld’ of zelfs hulp van buitenaf. De tweede proef is de eliminatieproef, waarbij het kamp ervoor kan zorgen dat al hun deelnemers langer in de expeditie kunnen blijven zitten. Wanneer een kamp wint met de eliminatieproef hoeft deze namelijk geen stemming te houden bij de eilandraad. Het verliezende kamp moet dit dus wel.
De stemming
Eens per 2 dagen is er dus in één van de kampen een stemming bij de eilandraad. Tijdens deze stemming moeten de deelnemers van het kamp stemmen op wie er het eiland moet verlaten, waardoor het team steeds kleiner wordt. De deelnemers hebben ook nog de optie om het eiland vrijwillig te verlaten, waardoor er niemand weggestemd wordt die ronde, maar dit houdt voor de persoon met de meeste stemmen wel in dat hij of zij bij de volgende stemming een zogenaamde ‘zwarte stem’ krijgt. Dit betekent dat deze deelnemer een extra tegenstem heeft en het zo dus ook waarschijnlijker is dat hij of zij er in de volgende ronde wél uit gestemd wordt.
De finale
Op een gegeven moment neemt het programma een wending en gaat het niet meer verder zoals in het begin. Hierbij worden de kampen namelijk als het ware samen gesmolten. Er wordt dan een diner gehouden met de twee kampen samen, waarna iedere kandidaat individueel verder moet. De beloning van de Robinsonproef zal dan dus ook gelden voor iedere deelnemer individueel. De eliminatieproef verandert vanaf dit moment in de immuniteitsproef, waarbij de deelnemers zullen strijden om immuniteit. De winnaar van de proef kan hierdoor dus niet naar huis gestemd worden bij de volgende stemronde en ontvangt hiervoor een immuniteitsteken. Bij de volgende immuniteitsproef wordt dit teken weer ingeleverd.
Dit gaat zo door totdat er nog maar 3 of 4 deelnemers over zijn en dan begint de finale. Tijdens de finale moeten de deelnemers het tegen elkaar opnemen in verschillende proeven om zo te bepalen wie doorgaan naar de eindronde. De eindronde bestaat uit één laatste stemming bij de eilandraad, waarbij de winnaar zal worden bepaald door middel van stemmen van de deelnemers na de samensmelting en/of door de mensen thuis.